• Yüreği ülkesi ve toplumu için çarpan milyonlarız biz
  • Sosyal Medyada Biz:
Eğitim Atölyeleri

Dijital Okuryazarlık Atölyesi

Dijital Okuryazarlık Atölyesi sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanan vatandaşların sorumlu, bilinçli bir medya ortamı inşa edebilmek için dijital okuryazarlık farkındalığına erişebilmelerini amaçlıyor.

Dijital Okuryazarlık Atölyesi, sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanan vatandaşların sorumlu, bilinçli bir medya ortamı inşa edebilmek için dijital okuryazarlık farkındalığına erişebilmelerini amaçlıyor.

Eğitim atölyesinde öncelikli olarak dijital vatandaşlık konsepti bağlamında dijital medya ve sosyal medya platformlarının ne olduğuna yer verilecektir. Böylece dijital okuryazarlık konsepti ile ilişkili tanımlara yer verilecektir. Devamında dijital okuryazarlık terimi, türleri ve ilgili konseptleri ile birlikte tartışılarak, interaktif bir çalışma yapılacaktır.

Sonraki hafta, dezenformasyon ve yalan haberin sebep olduğu bilgi kirliliği konseptine yer verilirken, dijital okuryazarlığın önemli bir mücadele formu olan eleştirel düşünme ve doğrulama platformları incelenecektir.

Dijital iletişimin önemli bir parçası haline gelen dijital veri, büyük veri ve yapay zekanın iletişim alanındaki rolü konuları da yine bu atölye kapsamında incelenecektir. Son olarak dijital okuryazarlığı hayatımıza nasıl adapte edebileceğimiz konusunda bir tartışma ortamı yaratılarak çözüm önerileri ve fikirler ortaya konulacaktır.

Her atölyede vaka çalışmalarına yer verilerek katılımcıların dijital okuryazarlık becerilerinin gelişmesi amaçlanmaktadır.

Konu başlıkları:

1. Tanımlar: Dijital medya, Dijital Vatandaşlık ve Dijital Okuryazarlık
2. Dijital Okuryazarlık, Türleri ve İlgili Konseptler
3. Digital Çağda Bilgi Kirliliği ve Eleştirel Düşünme
4. Yapay Zeka, Büyük Veri ve Dijital Vatandaşlık
5. Tartışma: Dijital Okuryazarlığı Hayatımıza Nasıl Adapte Edebiliriz?

Dijital medya ortamında hızlıca yayılmaya imkan bulan içeriklere yönelik farkındalık ve eleştirel bir perspektif kazandırmak için düzenlenen bu atölye çalışması, dijital okuryazarlık ve dijital vatandaşlık bilincine katkı sunmayı hedeflemektedir. Özellikle sosyal medya platformlarının yapısını ve işleyişi, dezenformasyon içeriklerinin tespiti ve dijital vatandaşların rolü tartışılmak istenmektedir. Bir etkileşim ortamının tesis edilerek katılımcıların da atölyeye katkı sunabileceği bir tartışma ortamının hazırlanması, bu atölye çalışmasının amacına ulaşabilmesi için önemli görülmektedir.

Atölyeye Dair Bilgiler:

Atölye Yürütücüsü: Şeyma Filiz

Atölye Süresi: 5 hafta (toplam 5 saat)

Katılımcı Profili: Atölye dijital okuryazarlık ile ilgili farkındalığa sahip olmak isteyen herkese açıktır. Özellikle dijital çağ ile iç içe olan üniversite öğrencilerinin, mezunlarının ve sosyal platform kullanıcılarının katılımları beklenmektedir.

Kontenjan: 20 kişi

Atölyeye 20'den fazla katılım isteği olması durumunda, kontenjan 20 kişi ile sınırlı tutulacak ancak bu atölyenin tamamlanmasından sonra, Atölye Yürütücüsü tarafından aynı atölye yeniden açılırsa atölyeye katılmak isteyen bu kişilere öncelik verilecektir.

Katılım Ücreti: Ücretsizdir. Fakat dileyenler AFAD, Kızılay, AKUT, Darülaceze, Çocuk Esirgeme Kurumu gibi yardımlaşma kurumlarına yahut Ülkemiz ve Biz Platformu'na gönüllerinden kopan miktarda bir bağış yapabilirler. Bize destek olmanızdan mutlu oluruz.

Ülkemiz ve Biz için bağış yapmak isteyenler bu sayfanın üst kısmındaki Bağış Yap düğmesini kullanarak gerekli bilgilere ulaşabilirler.

Atölye Başvuru Tarihleri: 1-20 Nisan 2024 tarihleri arasında

Atölye Başlangıç Günü ve Saati: 2 Mayıs 2024 Perşembe Saat: 21:00

Program Takvimi: 2 Mayıs, 9 Mayıs, 16 Mayıs, 23 Mayıs ve 30 Mayıs Perşembe 21:00 (1'er saat)

Atölyenin Yapılacağı Ortam: Online (Google Meet veya Zoom)

Başvuru süreci tamamlandıktan sonra, kayıt yaptıran katılımcılara programdan en az bir gün önce e-posta ile Google Meet veya Zoom toplantı linki gönderilecektir. (Bu süre içinde e-posta almazsanız spam kutunuzu kontrol etmeyi unutmayınız; buna rağmen hâlâ link gelmediyse durumu Ülkemiz ve Biz'e e-posta ile iletebilirsiniz).

Katılım Belgesi: Atölyeye kayıt yaptırıp devam eden katılımcılara atölyeye katıldıklarına dair "Katılım Belgesi" verilecektir.

Bilinmesi ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar: 

1) 10 kişinin altında başvuru olması durumunda Atölye açılmayabilir.
2) Atölyelere kayıt olanların katılım sağlamasını önemsiyoruz. Bir kişi bir Eğitim Atölyesine kayıt olup hiç katılım sağlamazsa veya kayıt olduğu eğitim atölyelerinden birden fazlasına yeterli katılım göstermezse, başka atölyelere katılım talebi ihtiyatla karşılanacaktır.
3) Katılımcıların Ülkemiz ve Biz platformunun toplumda dayanışmayı esas alan ve partilerüstü bakışına uygun davranması beklenmektedir.
4) Genel görgü ve ahlak kuralları tüm kullanıcılar ve katılımcılar için geçerlidir.

Danışmanlar