• Yüreği ülkesi ve toplumu için çarpan milyonlarız biz
  • Sosyal Medyada Biz:
Eğitim Atölyelerinde Neler Yapabiliriz?

Eğitim Atölyelerinde Neler Yapabiliriz?


Ülkemiz ve Biz
olarak hayatın her alanında ve her konuda eğitim atölyeleri açmayı amaçlıyoruz.

Belirli bir konuda tecrübesi, uzmanlığı bulunan herkes topluma faydasının olacağını düşündüğü konularda eğitim atölyesi açabilir.

Atölye uygulayıcısı olarak Atölyeye katılabilecek hedef kitleye uygun bir çerçeve ve program içeriği belirleyerek işe koyulabilir.

Hangi konularda eğitim atölyesi açabiliriz?


Hayatın tüm alanlarında ve farklı yaş veya eğitim düzeylerinde 7’den 70’e topluma faydasının olacağını düşündüğünüz konularda eğitim atölyesi açabilirsiniz.

Meselâ bir edebiyat öğretmeni edebiyatla ilgili bir konu seçebilir, Edebiyat Atölyesi diyebilir. Veya yazarlara ve kitaplara dair bir atölye oluşturabilir, örneğin Mehmet Akif Ersoy Atölyesi, Sabahattin Ali Atölyesi yahut Orhan Veli Atölyesi diyebilir. Nasıl güzel ve faydalı olacağını düşünüyorsa öyle koyar adını.

Meselâ bir ortaokul Matematik, Tarih, Fen veya Sosyal Bilgiler Öğretmeni kendi branşında bir eğitim atölyesi açabilir. Örneğin Matematik (5. Sınıf) Atölyesi veya Türkçe (6. Sınıf) Atölyesi diyebilir.

Meselâ bir akademisyen kendi alanında bilgi, tecrübe paylaşmak amacıyla ilgilendiği alan veya konuya dair bir eğitim atölyesi açabilir. 

Meselâ bir Çevre uzmanı İklim, Ekoloji veya Küresel Isınma konusunda eğitim atölyesi açabilir.

Meselâ bir ressam Resim Atölyesi, bir yazar Edebiyat veya Yazarlık Atölyesi, bir gazeteci Gazetecilik veya Fotoğrafçılık üzerine bir atölye açabilir.

Görüldüğü üzere, atölye kapsamı ve çeşitliliği konusunda neredeyse bir sınır yok diyebiliriz. Tek ölçütümüz Ülkemiz ve Biz ilkelerine uygun ve topluma faydasının dokunması…

egitim-atolyesi-oyun-hamuru-cocuk-65f58e2d01a51.jpg

Eğitim Atölyesi Süresi, Kontenjanı ve Katılımcı Profilini Neye Göre Belirlemeliyiz?


Eğitim atölyesinin süresi, kontenjanı ve katılımcı profili gibi konular tamamen Atölyenin içeriğine ve atölyeyi açmak isteyen uygulayıcının tercihlerine göre belirlenecektir.

Meselâ bir atölye haftada bir saat olmak üzere toplam dört haftalık (toplam 4 saatlik) bir eğitim atölyesi olabilir. Bir başka atölye haftada 1,5 saat olmak üzere toplam 4 haftalık (toplam 6 saat), bir başkası 8 saat, bir başkası 10, 12 saat olabilir. 

Eğitim Atölyesi kontenjanı da yine uygulayıcı tarafından belirlenecektir; ancak bizim önerimiz normal koşullarda 5 ila 20 arasında bir sayı belirlenmesidir. Bunu açılacak atölyenin etkili, verimli geçmesi ve katılımcılar tarafından değerli görülmesi ve yeterince katılım sağlanması bakımından değerlendiriyoruz.

Katılımcı profili konusu da, yine açılacak eğitim atölyesinin hedef kitlesine, içeriğine göre Atölye Uygulayıcısı tarafından belirlenecektir.

Meselâ İlkokul 2. Sınıf için açılan bir atölyeye elbette 2. sınıf öğrencilerinin katılması beklenir. Üniversite düzeyi açılabilecek bir Biyoloji, Astrofizik atölyesine üniversite lisans veya lisansüstü eğitimine devam eden kişiler katılabilir.

Genel veya hayat boyu öğrenme kapsamında açılabilecek herhangi bir eğitim atölyesine ise bir sınırlama getirilmeyebilir.

Meselâ bir ressam resme, bir müzik eğitmeni müziğe dair ilgi duyan herkesin katılabileceği bir atölye açmayı düşünebilir. Belki bir iletişim uzmanı herkesin katılımına açık bir Sağlık İletişimi Atölyesi veya Siyasal İletişim Atölyesi açabilir.

Meselâ bir mimar şehir ve mimariye dair bir atölye, bir mali müşavir veya işletme yöneticisi kendi alanında atölye açarak toplumu bilgilendirerek topluma faydalı olmayı düşünebilir.

Geleneksel sanatlarda veya dikiş nakışta uzmanlığı ve tecrübesi olan kişiler de belki Ebru Atölyesi, Dikiş-Nakış Atölyesi, Örgü Atölyesi açmayı düşünürler.

egitim-atolyesi-marangoz-65f58d97ae1f8.jpg

Eğitim atölyeleri yüzyüze mi olacak online mı? Atölye çalışmalarını nasıl uygulayacağız?


Eğitim Atölyeleri zaman, ulaşım ve diğer birçok bakımlardan kolaylık sağlaması bakımından Online olarak yapılacaktır. Google Meet veya Zoom gibi online toplantı uygulamalarından yararlanılacaktır.

Ülkemiz ve Biz'in koordinasyonunda herhangi bir atölyeye dair duyuru ve başvuru süreçleri sonuçlandıktan sonra, katılımcılar ile Atölye Yürütücüsü planlanan takvime göre atölyelerini gerçekleştireceklerdir. Süreç Atölye yürütücüsü tarafından yönetilecektir.

Eğitim atölyesi yürütücülerine ve katılımcılara bir belge verilecek mi?


Evet. Hem eğitim atölyesi yürütücüsüne hem de katılımcılara "Katılım Belgesi" verilecektir.

Eğitim atölyesi açarken nelere dikkat etmeliyiz? 


Herkes tam olarak yapabileceği şeyi planlar ve uygularsa herkes için en güzel sonuçlar elde edilir. Eğitim atölyesi açmayı düşünürken, önce içeriğini, süresini, topluma faydasını göz önüne alarak planlamak ve önermek, sonrasında ise sağlıklı, verimli şekilde uygulamak gerekir.


Kimler eğitim atölyesi açmayı düşünmeli, kimler uzak durmalıdır?


Eğitim atölyelerinin önemine ve faydasına inanan, belirli bir alanda veya konuda uzmanlığı ve tecrübesi bulunan, insan ilişkilerinde ve iletişiminde yapıcı tutum takınabilen, iş yapma disiplinine sahip, belirlediği programa uyan, ideolojik veya partizan davranmayan kişiler eğitim atölyesi açmayı düşünebilir. Bu kimseler ülkemize ve toplumumuza küçük ve anlamlı katkılarla büyük değer katacaktır. 

Diğer yandan, karamsarlar, kötümserler, çevresine negatif enerji yayanlar, eğitim atölyelerinin önemine inanmayanlar, zaman planına uymayanlar, verdikleri sözü unutup yerine getirmeyenler, insan ilişkilerini yönetmekte güçlük çekenler, ideolojik veya partizan davrananlar eğitim atölyesi açmayı düşünmemelidir.

***

Bugün attığımız küçük ve güzel bir adım, ülkemize ve hepimize iyi gelecektir.

Ülkemiz ve Biz olarak küçük bir tohum ekerek başladığımız etkinliklerin hayalimizin çok ötesinde bol ve bereketli ürünlere dönüşeceğine tüm kalbimizle inanıyoruz.

Taş taş ile duvar olur.

Siz de uzmanlık alanınızda bir eğitim atölyesi açarak ülkemize ve insanımıza büyük bir katkıda bulunabilirsiniz.


Eğitim atölyeleri sayfasına göz atmak için tıklayın

Eğitim Atölyesi Açma İstek Formu'na göz atmak için tıklayın


egitim-atolyesi-canak-comlek-65f58d0a9dca0.jpg